Dobbelt så mange unge hjemløse som i 2009

- Den forebyggende sociale indsats er ikke tilstrækkelig for hjemløse. De har brug for mere sammenhængende støtte til deres komplekse sociale problemer, siger generalsekretær Morten Skov Mogensen fra KFUM's Sociale Arbejde.

1. september 2017. Af Torben Lindberg.

KFUM's Sociale Arbejdes bosteder for hjemløse genkender tendensen i den nye hjemløsetælling fra VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. VIVE's undersøgelse viser en fordobling af antallet af unge hjemløse siden 2009. I alt 6.635 borgere havde ikke et sted at bo ved tællingen i foråret 2017. Over halvdelen lider af psykisk sygdom.

- Mange hjemløse står med oplevelsen af at være en brik, der flyttes rundt i et system af hjælpeforanstaltninger - frem for et menneske, der lyttes til og som mødes med tillid og omsorg. Hjemløse har brug for indgange til hjælp og støtte, som passer til de forskelligartede problematikker, siger Morten Skov Mogensen.

TAG CONTAINERBOLIGER I BRUG
Mads Edwards, forstander på Center Bøgely i Varde har især det seneste år oplevet en markant stigning i antallet af unge under 25 år. Det kan skyldes kontantshjælpsloftet, som gør det meget vanskeligt for unge at finde en bolig, de kan betale.

Samme tendens oplever forstander Søren Egedal fra Skovbo i Esbjerg. Han foreslår containerboliger til hjemløse, for der er stor mangel på billige boliger.

Lisbeth Boysen, souschef på Stormly, som er et bosted i Esbjerg for hjemløse kvinder, oplever også, at beboerne slås med flere og større problemer i form af misbrug og psykisk sygdom end tidligere.
 
SUPPEAFTENER I VEJLE
Alene i Vejle er antallet af hjemløse steget fra 100 til 121 siden 2015 - og mange af de hjemløse er unge.

Café Parasollens gadeteam hjælper dagligt de hjemløse, som bl.a. holder til under højbanen. Og hver torsdag byder Café Parasollen på suppeaftener, hvor hjemløse kan få et gratis måltid mad, oplyser Sanne Bjerregård, der er ansvarlig for gadeteamet og suppeaftenerne.

LÆS MERE

Dobbelt så mange hjemløse

6.635 borgere havde ikke et sted at bo, da den sjette hjemløsetælling blev gennemført i uge 6, 2017.

Det er en fordobling i forhold til 2009, og dermed fortsætter tendensen fra de seneste år med stadig større hjemløshed i Danmark.

250 frivillige mødtes i Vingsted

Omkring 250 frivillige blev fejret til Frivilligtræf, hvor de havde mulighed for at høre om sociale problemstillinger og møde andre frivillige.

 

Nyt HjerteRUM om fællesskab

Fællesskab er temaet i den nye udgave af magasinet HjerteRUM. Mød bl.a. Birthe og Ole fra Café Parasollen og den tidligere hjemløse Pernille.