Fedt, hårdt og givende

At være mentor for et ungt menneske, som har fået en svær start på livet, er en stor opgave. Læs her en mentors fortælling om det frivillige arbejde, der både giver store glæder og udfordringer.

  

I januar 2013 fik jeg tildelt Morten som mentee. Dette var efter et halvt år, hvor Young Connect havde søgt efter unge til os frivillige mentorer, der spændt sad og ventede. Vi ventede på at få indfriet denne drøm om at få en ung mentee og på en eller anden måde blive en hjørnesten i den unges videre trivsel.

Boligstøtte, sunde madvaner, gode fritidsinteresser, jobansøgninger – det var noget, vi alle var klar til at lære den unge.

Når jeg nu sidder og ser tilbage på de to år, jeg har været mentor for Morten, ser jeg, at en hjørnesten ikke er nok i et liv, hvor rammerne er fraværende. Disse unge mangler ikke ”bare” boligstøtte, et cafébesøg eller en bisidder på kommunen.

De mangler en grundlæggende tryghed, rammer, faglige og sociale færdigheder, overskud og selvtillid. Drømmen om at være den hjørnesten, der var afgørende for den unges trivsel, blev derfor aldrig indfriet.

Følelsen af tillid
Nu skal dette dog ikke lyde som en negativ oplevelse. Det har været en af de bedste oplevelser, jeg har haft i mit voksenliv. For det at være mentor giver et indblik i en verden, som jeg vil påstå, at for få fra middelklassen, hvor størstedelen af mentorerne kommer fra, virkelig forstår.

Det har også givet mig en følelse af at blive stolet på, mere end man kan forvente af en, der har oplevet svigt efter svigt.

Jeg fandt hurtigt ud af, at budgetlægning og opvask ikke var det primære, Morten søgte. Morten søgte at få en ven og en fortrolig. Morten havde brug for et magtfrit rum til at snakke i.

Her har vi snakket hash-misbrug, børneopdragelse, kriminalitet, depressioner og bristede drømme. Vi har også snakket om scoretricks, arbejde, uddannelse, serier, musik og kærlighed.

Han trænger til at ”snakke, ikke tale, bare snakke”, som Peter Sommer så fint har beskrevet det i hans sang ”Valby Bakke”.

Når man først er begyndt at snakke på et ligeværdigt niveau, så er det, at denne utrolige tillid dukker op

Når man først er begyndt at snakke på et ligeværdigt niveau, så er det, at denne utrolige tillid dukker op. Det er en tillid, som Morten giver mig på trods af de utallige relationer, der er endt i svigt og sorg.

Den tillid er en fantastisk følelse. Den tillid har jeg forsøgt at anerkende blandt andet ved kun at arbejde med kommunen ud fra Mortens interesse, og jeg har fortalt ham, så snart at jeg har følt, at nogle ting har været kritiske nok til, at kommunen bør vide det.

Jeg har ligeledes sendt denne artikel til ham, for at han ikke føler sig udleveret. Det er for mig den eneste måde, hvor jeg har kunnet gengælde denne tillid, som jeg er så beæret over.

Praktiske opgaver og det hyggelige samvær
Når man har fået denne tillid, så bliver de praktiske ting også en del af samværet. Vi køber ind sammen og snakker om, hvordan man handler billigt ind, vi er til møder på kommunen og i banken, og vi snakker fremtidsmuligheder.

Udover de praktiske ting kommer hyggen ligeledes. Vi går på café og nyder en god kop kaffe, spiller FIFA og går på legepladsen med Mathilde.

Vi går på café og nyder en god kop kaffe

En af de større ting, vi har lavet, var et besøg ved min familie i Vestjylland. Her kørte vi i traktor, Mathilde legede med hunde, heste, kattekillinger, vi tog til stranden og fik is, og som prikken over i’et fik Morten en køretur på en drengedrøm af en motorcykel.

Morten fik et pusterum, Mathilde fik en sommerferie, og jeg og min familie nød det. En fantastisk mini-ferie, som alle parter er enige om skal gentages næste sommer.

Udfordringerne
På trods af hyggeligt samvær og en stor tillid kommer der udfordringer. For eksempel havde Morten en tendens til at aflyse sine aftaler meget kort tid forinden.

Jeg har oplevet at sidde i bussen, hvor der kom en sms med en aflysning. Irriteret? Ja. Jeg har også oplevet, at Morten valgte at bruge 3.000 kroner på en weekend. Penge vi havde søgt til Mathildes værelse og generel indretning.

... jeg bliver ved at huske mig selv på, at Morten er et godt menneske på trods af hans handlinger...

Men jeg bliver ved at huske mig selv på, at Morten er et godt menneske på trods af hans handlinger, og samme besked får Morten:

”Dine handlinger gør, at jeg får svært ved dette i længden, og vi må finde en løsning, men du skal vide, at jeg stadig synes, du er et godt menneske, og jeg ved, at du ikke gør det for at irritere mig”.

For udfordringerne er nemlig kernen i denne relation. Disse udfordringer skal man være klar på. De relationer, man har til sin egen omgangskreds, hvor der er nogle uudtalte normer og et sprog, som alle kender til og overholder, dem kan man ikke overføre hertil.

Når Morten to dage inden vores mini-ferie (hvor alt var planlagt og klar) aflyser på en sms, så bliver jeg nødt til at dykke længere ned i det. Og da jeg gjorde det, handlede det om, at han var skide bange for, om jeg nu også overholdte mit ord om, at det ikke ville koste ham en klejne.

Hvorfor spurgte han ikke bare om det i stedet for at aflyse? Jeg ved det ikke, for jeg kender ikke de normer og sprog. Men jeg bliver nødt til at prøve at kode hans sprog i stedet for at forvente, at han bruger mit.

Den store lyst til at hjælpe
At være mentor for Morten er fedt. Hårdt. Og givende.

Jeg har gennem tiden oplevet en stor lyst til at hjælpe fra både mine venner og naboer til mine forældre, som både har leveret legetøj og tøj til Mathilde, tøj til Morten og andre små ting. Og det at se, hvor stort et overskud vi alle har, som vi kan give en smule videre af, det er fantastisk.

Så alt i alt, så hjælper vi alle hinanden...

Forhåbentligt giver vi alle lige en hjælpende hånd, hvor vi kan. Jeg hjælper Morten med at navigere i et samfund, som er en udfordring for et ungt menneske, der langt fra har fået det samme gode udgangspunkt som jeg selv.

Morten hjælper mig med at forstå og udfordre mig selv, som min egen (meget homogene) omgangskreds ikke kan. Så alt i alt, så hjælper vi alle hinanden i sidste ende, hvilket er skønt.

 

Tekst: Sara Jeppesen, frivillig mentor i Young Connect i Aarhus, februar 2015

 

Læs mere om mentor-projektet Young Connect på www.youngconnect.dk

Behandling, rådgivning og omsorg til mennesker i udsatte livssituationer

Skøn og information video om Café Værestedet Montana i Skjern

Se og hør gæster, frivillige og leder Marianne Hindhede fortælle om livet og tilbuddene i den sociale Café Værestedet Montana.

Hvad gør dig glad?

Nogle gange skal der ikke så meget til - et smil eller et venligt ord? Se, hvad der gør folk glade i det nye nummer af magasinet HjerteRUM.

Lykken er at hjælpe andre

To tidligere misbrugere deler gennem digte og musik erfaringer fra et langt liv med sprut og stoffer. Læs deres historie i magasinet HjerteRUM.