Lige som et rigtigt hjem

Chris har boet det meste af sit 20-årige liv i Det Blå Hus i Billum, som han kalder unikt

 

Han har taget toget fra Esbjerg til Billum kun for at fortælle sin historie til Hjerterum. Nå, ja, så tager han samtidig aftensmaden i Det Blå Hus med, når han nu alligevel er her. Men først skal han rundt og sige hej til personalet og ikke mindst sine seks ”søskende”, der stadig bor i Det Blå Hus med udsigt over markerne – ikke ret lang fra vandet ved Ho Bugt og Blåvands Huk.

Chris Bang Sørensen er 20 år. Han flyttede ind i Det Blå Hus som 6-årig og havde det som sit hjem i 12 år indtil sommeren 2012. Nogen vil nok mene, at han er et institutionsbarn. Men for Chris har dette været hans hjem det meste af livet, og et rigtig godt hjem, siger han.

- Det var rart at bo her. Det var lige som et rigtigt hjem, fortæller Chris og tilføjer, at det føltes på samme måde, som når han var hjemme hos sine klassekammerater.

Det var rart at bo her. Det var lige som et rigtigt hjem.

Han kalder Det Blå Hus et unikt sted, og selvom rammerne er fine, så er det dem, der udfylder rammerne, som gør stedet til et særligt sted. Det er personalet, eller dem som Chris kalder de voksne.

- De voksne er meget engagerede. De bruger tiden sammen med os og påtager sig forældrerollen. De er her ikke for at gøre rent og lave mad, de er her for at være sammen med os, forklarer Chris.

Han mener, at alle de voksne har været på stedet i over ti år, og at de ikke er her bare for at tjene penge, men fordi de kan lide stedet.

Gode oplevelser alle dage
Jeg spørger Chris, om han kan huske nogle særlige oplevelser fra sine år i huset, men det er svært.

- Jeg har haft utrolig mange gode oplevelser her, og alle dagligdage har små gode oplevelser, fortæller Chris, men nævner så alligevel konfirmationsfesterne og sommerferien til Tyrkiet i 2007, som var en kanon oplevelse.

Jeg har haft utrolig mange gode oplevelser her

Jeg har snakket med Chris en times tid over et par kopper kaffe, og det skinner igennem, at Chris er en velafbalanceret, rolig og klog fyr, der tænker over tingene og livet.

- Jeg kan ikke finde nogen grund til ikke at være positiv, siger han afdæmpet og med et smil på læben. Og det er ellers ikke fordi, at Chris har haft en let start på livet.

Blev tvangsfjernet
Han blev sammen med sin lillebror tvangsfjernet fra sine forældre, da han var fire år. Far var skizofren og mor havde andre ting at kæmpe med. Inden han kom til Det Blå Hus, nåede han at bo hos en plejefamilie og i en institution. Ikke just nogen god start på opvæksten.

- Kommunen vurderede, at min far og mor ikke var i stand til at tage sig ordentligt af mig og min lillebror. De fik tilbudt forældretræning, men sagde nej.

- Det tog hårdt på dem, at vi blev tvangsfjernet, men jeg tror, det har været bedst for dem, at de ikke skulle opfostre to børn. De er nu begge på medicin og invalidepension. De virker okay i hverdagen, men det er tydeligt at se, hvorfor de ikke kan klare et arbejde, forklarer Chris indsigtsfuld og afklaret.

Han nævner samtidig, at forældrene altid har været glade for, at han boede i netop Det Blå Hus. Når de nu ikke selv kunne have ham boende. Sagsbehandlerne i kommunen – og dem har der været mange af hen over årene – har også altid været positive overfor Det Blå Hus’ måde at gøre tingene på, fortæller han.

Ser ofte mor og far
Chris har gennem alle årene haft et rigtig godt forhold til sine forældre og også til farmor og farfar. De mødes en gang om ugen, hvor de ofte hygger sig over et spil kort. Lillebror på 16 år mødes han med hver anden uge, og ellers skriver de sammen på Facebook og Skype. Og så er der de gode kammerater Mads og Rune, som han snakker med hver dag.

Chris bor nu på kollegieværelse nær Teknisk Gymnasium i Esbjerg, hvor han går i 3.g. Og med flere 10- og 12-taller i rygsækken er han godt på vej til at få en flot studentereksamen. Efter sommerferien skal han læse til civilingeniør i Software Engineering på Syddansk Universitet i Odense. Det er noget med at blive dygtig til at udvikle computerspil, fortæller han.

Den røde sol er på vej ned ude for enden af marken, og aftensmaden venter på Chris. En af de voksne har sagt, at han nok skal køre Chris hjem til Esbjerg bagefter. For sådan gør man i Det Blå Hus. Og sådan er man overfor hinanden. Man giver noget af sig selv. Og måske netop derfor har Chris stor lyst til at kaste sig ud i livet.

- Det kører bare, siger Chris med et smil.

ET BARNDOMSHJEM

- Det Blå Hus er et barndomshjem, som sikrer optimale opvækstbetingelser for børn med et længerevarende anbringelsesbehov - ofte hele barndoms- og ungdomsperioden.

- For Det Blå Hus er det vigtigt, at barnet sikres en fortsat kontakt til forældre, søskende og andre familiemedlemmer med afsæt i barnets egne ønsker og behov. Samarbejdet med forældre og familie er en afgørende forudsætning for, at barnet oplever trivsel og udvikling. Derfor inddrager vi forældrene i alle betydningsfulde ting omkring deres barn, uanset om det er en frivillig eller tvangsfjernelse.

Jette Kristensen, leder af Det Blå Hus

 

Fra Hjerterum, sommer 2014
Tekst: Henning Søgaard Nielsen

Behandling, rådgivning og omsorg til mennesker i udsatte livssituationer

Giv et måltid og STØT udsatte og hjemløse under krisen

Vores nødberedskab under Corona-krisen er under pres. Udsatte og hjemløse er dobbelt sårbare. Du kan hjælpe ved at give et gratis måltid >>

Stort pres på sociale caféer og væresteder

Flere sociale caféer og væresteder - blandt andet Café Paraplyen på Frederiksberg - oplever et voldsomt pres på nødberedskabet

I Folkekøkkenet afviser man ingen, som er sultne

I Folkekøkkenet i Kolding afviser man ingen, som er sulte. Her tilberedes masser af lækker mad, som leveres ud af huset.

javinform.com Shemale Porn comicsmap.cc javplays.com