Værksted skaber rummelighed

Værkstedet er en del af den socialøkonomiske virksomhed Butik Unik, hvor overskuddet går til ansættelse af mennesker i fleks- eller skånejobs. Per, Brian og Frank har været rigtig glade for at arbejde i Værkstedet

 

I oktober 2013 startede vi Butik Unik i Haderslev, hvor vi sælger håndlavede, unikke varer. For eksempel strik, smykker, trævarer, puder, glaskunst, møbler samt småkager og marmelade. Det er frivillige, der fremstiller varerne, og det gør de enten i Café Parasollen, i butikken eller derhjemme.

I foråret 2014 begyndte vi så at male gamle møbler og gøre dem pæne til videresalg. Det er der god beskæftigelse i, og der var kunder til det. Senere fik vi mulighed for at leje et lokale ved siden af Butik Unik, hvor vi nu har indrettet værksted og udstilling.

Værkstedet er en del af den socialøkonomiske virksomhed Butik Unik, og et eventuelt overskud går derfor til socialt arbejde. Det vil sige til ansættelse af mennesker i fleks- eller skånejobs.

I Værkstedet fremstiller vi unikke møbler. Måske en bænk sat sammen af gamle stole. Måske et spisebord, der har fået nyt liv i form af slibning og en omgang maling. Måske et fuglehus. Man kan også komme med sine egne møbler og få dem repareret, slebet eller malet. Og hvis en kunde har specielle ønsker, så kan værkstedets tømrer komme med forslag til, hvordan møblet kan gøres unikt.

I Butik Unik bliver kunderne betjent af ansatte, frivillige eller personer i aktivering. I Værkstedet har vi ansat en medarbejder i fleksjob. Derudover er der to medarbejdere i aktivering samt et par frivillige.

Nedslidt tømrer styrer værkstedet
Frank Holst startede i fleksjob på værkstedet i juli, og han har det overordnede ansvar for den daglige drift. Han er uddannet tømrer og har arbejdet inden for faget i 35 år. Men Frank er nedslidt og er blevet opereret tre gange for diskusprolaps i ryggen. Og to nye knæ skal han nok også have, så han kan ikke længere klare et fuldtidsarbejde. Tre timer i et fornuftigt tempo hver dag, det er, hvad kroppen kan holde til.

- Jeg er rigtig glad for at være her. Det sociale samvær betyder rigtig meget, og så har jeg nogle super kolleger, der ved, hvad jeg kan holde til, forklarer Frank Holst.

Noget af det bedste ved fleksjobbet er ifølge Frank Holst, at han føler, at han stadig kan bruges til noget, og også, at han på denne måde kan hjælpe nogle andre mennesker på vej videre i livet. Samtidig kan han bruge den faglighed, de mange år som tømrer har givet ham.

Det kører på skinner
Brian Gornitzka, 43 år, er i aktivering i Værkstedet fem dage om ugen, hvor han sliber og maler møbler.

- Jeg har haft en del problemer i mit liv, som jeg undervejs har fået styr på, så nu kører alt på skinner. Jeg er meget glad for at være her, især for kammeratskabet og det at have noget at stå op til, fortæller Brian Gornitzka, der ser fortrøstningsfuld på fremtiden.

- Jeg har lært så meget, at jeg godt kan se mig selv i et job som medhjælper hos en tømrer eller i et malerfirma, siger Brian, der har en fortid som både pedel og skraldemand.

 Jeg har haft en del problemer i mit liv, som jeg undervejs har fået styr på, så nu kører alt på skinner

Vi skændes aldrig
På den anden side af skabet, der er ved at blive malet, står Per Guldbrandt, og han er enig i flere af Brian Gornitzkas betragtninger:

- Det bedste ved at være her i Værkstedet er kammeratskabet og imødekommenheden. Vi taler rigtig godt sammen, vi skændes aldrig, og så kan jeg bruge det, jeg har lært, fortæller Per Guldbrandt, der er udlært maler.

Per er 49 år og i virksomhedspraktik i Værkstedet 25 timer om ugen, og det er han rigtig glad for. Her kan han bruge sine kræfter og være en del af et fællesskab.

- Jeg er glad for, at der er nogen, der kan bruge mig. Det har givet mig et solidt netværk og meget bedre selvværd, siger Per, der håber at komme til at arbejde inden for malerfaget igen eller måske som medhjælper i et træværksted.

 

Fra Hjerterum, vinter 2014
Tekst: Birgit Axelsen, formidlingskonsulent i projektet Indsats i Udkanten

Behandling, rådgivning og omsorg til mennesker i udsatte livssituationer

Giv et måltid og STØT udsatte og hjemløse under krisen

Vores nødberedskab under Corona-krisen er under pres. Udsatte og hjemløse er dobbelt sårbare. Du kan hjælpe ved at give et gratis måltid >>

Stort pres på sociale caféer og væresteder

Flere sociale caféer og væresteder - blandt andet Café Paraplyen på Frederiksberg - oplever et voldsomt pres på nødberedskabet

I Folkekøkkenet afviser man ingen, som er sultne

I Folkekøkkenet i Kolding afviser man ingen, som er sulte. Her tilberedes masser af lækker mad, som leveres ud af huset.

javinform.com Shemale Porn comicsmap.cc javplays.com