Jeg er jo også et menneske

Sanne føler sig bortdømt af sundhedssystemet på forhånd, fordi hun i perioder er psykisk syg, selvskadende og aktiv misbruger.

   

- Vi ringede både til psykiatrisk skadestue, efter ambulancen og til politiet. Men ingen ville hjælpe.

26-årige Sanne havde et langt og dybt sår i underarmen og blødte voldsomt efter at have stukket sig med en stor køkkenkniv. Og Kim, Sannes kæreste, ringede desperat efter hjælp, for han var sikker på, at hun var ved at forbløde. Men først efter mange forsøg fik Sanne hjælp af politiet, som kørte hende på skadestuen.

- Jeg føler, at jeg får en anden behandling, fordi jeg er kendt for noget dårligt – blandt andet som aktiv misbruger, fortæller Sanne roligt og nøgternt. Hun sidder i kørestol, efter ægteparret har været igennem en kaotisk periode med misbrug og selvskade, hvor Sanne også sprang ud fra altanen på 1. sal og gik halvanden kilometer på en fod med to brud. En venlig kvinde samlede den halvnøgne Sanne op og kørte hende hjem. Derefter gik turen igen til skadestuen og videre til psykiatrisk akutmodtagelse til bl.a. afrusning.

- Bagefter tænker jeg: Nu har jeg gjort det igen. Men det handler om impuls. Jeg har ikke kontrol. Og jeg mærkede intet, fordi jeg var påvirket, fortæller Sanne.

OPERERET UDEN BEDØVELSE

Jeg går 100% ikke til lægen medmindre jeg har åbent benbrud, siger Kim. Sanne nikker. Hun ignorerer sygdom, indtil den er uudholdelig. Som for eksempel, da hun ikke havde sovet hele natten på grund af en byld i hælen, hvor hun tidligere havde fået opereret glasskår ud.

Gadesygeplejerske Nina Jørgensen fra forsorgshjemmet Toften i Slagelse husker, at Sanne var helt bleg, og blod og materiale pissede ud af hælen. Via egen læge kom Sanne på skadestuen, som konstaterede, at det var nødvendigt at klippe syningen op og tømme hælen for betændelse. Det blev gjort – uden bedøvelse. Støttepersonen, som havde fulgt Sanne på skadestuen, kunne høre skrigene helt ud i venteværelset.

- Lægen havde sagt, at det jo også gør ondt at blive bedøvet – så han klarede lige indgrebet uden bedøvelse. Men ingen skal da opereres uden bedøvelse. Jo, hvis man er i krig og ikke kan bedøve. Men den type overgreb sker fra tid til anden i sundhedssystemet på socialt udsatte mennesker, siger Nina Jørgensen.

Selv var Sanne efterfølgende ikke så berørt af situationen. Hun tænkte mere på, at nu havde hun igen været til besvær.

- Hvis jeg havde styr på livet, ville jeg helt sikkert få en anden behandling. Det er svært som udsat at komme gennem systemet, uden de ser skævt til en. Det gælder både hos lægen, på hospitalet og selv på psykiatrisk akutmodtagelse. Engang sagde en narkoselæge, som skulle stikke mig: ”Ja, det er jo ikke der, der ellers er stukket”, husker Sanne, som dermed følte sig stemplet som stiknarkoman, selv om hun aldrig har været det.

DRØMMER OM RO

Sanne og Kim drømmer om et stille og roligt liv, fortæller de, mens de kærligt rækker hinanden hånden. I en helt normal lejlighed. Og måske et arbejde. De blev forelskede og gift for to år siden, efter de mødtes på forsorgshjemmet Toften. Og de er enige om, at de er gode for hinanden – når de er stoffri.

- Vi har været på dupperne og haft det godt. Men vi blev presset, fordi vi er blevet genhuset, mens vores lejlighed renoveres på grund af asbest, siger Kim. Samtidig følte de et pres for, at deres to års bryllupsdag skulle fejres med familie og venner. Men de er ikke gode til at håndtere stress og forventninger.

”Sanne” og ”Kim” ønsker ikke deres rigtige navne frem.

Giv et måltid og STØT udsatte og hjemløse under krisen

Vores nødberedskab under Corona-krisen er under pres. Udsatte og hjemløse er dobbelt sårbare. Du kan hjælpe ved at give et gratis måltid >>

Stort pres på sociale caféer og væresteder

Flere sociale caféer og væresteder - blandt andet Café Paraplyen på Frederiksberg - oplever et voldsomt pres på nødberedskabet

I Folkekøkkenet afviser man ingen, som er sultne

I Folkekøkkenet i Kolding afviser man ingen, som er sulte. Her tilberedes masser af lækker mad, som leveres ud af huset.

javinform.com Shemale Porn comicsmap.cc javplays.com