Er vi blevet dårligere til at tage os af hinanden?

Den 20. november 2018.

Danskerne oplever, at vi i løbet af de seneste 10 år er blevet dårligere til at tage os af hinanden. Det viser en ny undersøgelse fra Frivilligrådet. Hele 53 % svarer, at vi er blevet meget eller lidt dårligere til at tage os af hinanden, mens kun 15 % mener, at vi er blevet lidt eller meget bedre. 25 % mener, at det er uændret.

- Det er trist, hvis vi som medmennesker bliver dårligere til at tage os af hinanden. For vi lever i et samfund, hvor der er behov for at række ud til hinanden som medmennesker, siger generalsekretær Morten Skov Mogensen fra KFUM's Sociale Arbejde

Unge ønsker meningsfuldt frivilligt arbejde
Heldigvis er der også positive tendenser i tiden. Der er fortsat over 2000 engagerede frivillige i KFUM's Sociale Arbejde. Og hos Café Paraplyen på Frederiksberg oplever caféleder Tina Kragh for eksempel, at unge i stigende grad er interesserede i et meningsfuldt frivilligt arbejde.

- Vi har 85-90 meget engagerede frivillige i alle aldre. Vi gør også rigtig meget ud af at tilrettelægge arbejdet og arbejdstiden, så det passer til dem. For vi ved godt, at frivillige fx har kolonihave, børnebørn eller frivilligt arbejde andre steder. Så vi forhandler miniaftaler med hver enkelt frivillig, siger Tina Kragh.

Caféen gør også meget ud af at introducere nye frivillige og løbende sparre med dem.

- Vi bruger GRUS  - MUS-samtaler i grupper  - rigtig meget. Og som ny bliver man altid oplært af en garvet frivillig, så de nye føler sig godt taget af. Det giver nogle gode kammeratskaber. På vores daglige morgenmøder for ansatte og frivillige taler vi tit om værdier, om hvordan vi kan tage ansvar for hinanden og om, hvorvidt man kan huske, hvordan det var at være ny, siger cafélederen. 

Paraplyen har også en del unge frivillige. Det er typisk studerende eller unge, som tager et sabbatår og gerne vil bruge tiden på noget meningsfuldt.

- Jeg oplever, at de unge gerne vil have meningsgivende frivilligt arbejde. De er meget interesserede i miljø og samfund. Og de vil gerne have et frivilligjob, som giver mening, hvilket passer rigtig godt med KFUM's Sociale Arbejde. For vi vil gerne have frivillige, der er nysgerrige på andre mennesker, siger Tina Kragh.

#frivilligjob #frivillig #kfumsoc #udsat #dksocial

Frivilligheden blomstrer på Paraplyen

Caféleder Tina Kragh (til venstre) har på Café Paraplyen 85-90 engagerede frivillige.

KOMMENTAR: Forbyd dyre lån og forebyg fattigdom

Horribelt dyre lån fører ofte til en gælds- spiral, som øger udsatte menneskers fattigdom. Politikerne bør gribe ind, mener KFUM's Sociale Arbejde.

KOMMENTAR: Urimelig ulighed i sundhed

Socialt udsatte mennesker lever i snit 19 år kortere end resten af befolkningen. Sundhedssystemet skal være bedre til at hjælpe i tide.

KOMMENTAR: Hjemløse har brug for bedre hjælp

KFUM's Sociale Arbejdes generalsekre- tær, Morten Skov Mogensen, mener, at hjælpen til landets hjemløse er helt utilstrækkelig.