Kaffe, kage og kondomer på Jelling Festivalen

Jelling Musikfestival markerede sit 30 års jubilæum med musik i fire dage, og programmet var fyldt med koncerter med både danske og udenlandske kunstnere. Udover sol, søde drinks og sjov var der også mulighed for at tale om psykisk sundhed, tabuer - og om at passe på sig selv.

D. 29.5.2018 - Af Maiken Hvidtfeldt

Young Connect Rådgivningen, der er et projekt under KFUM’s Sociale Arbejde, havde nemlig medbragt noget så specielt som et tabutræ og en trækvogn fyldt med kondomer og tatoveringer i håb om at få en snak med de mange unge, der gæstede festivalen. 

Der er næppe en musikfestival i landet, der har så godt tag i efterskoleeleverne som Jelling Musikfestival – men det betyder også, at mange af festival-debutanterne er meget unge.

Tina Risvig, der er koordinator hos Young Connect Rådgivningen, fortæller, at rigtig mange af de unge, hun møder i sit arbejde og på festivalen føler sig pressede. Typisk i forhold til sundhed, skønhed, kropsidealer, alkohol og sociale relationer, uddannelse og karakterer. 

 

Tænker meget på hvad andre tænker

”Nogle af de unge, jeg møder, kommer, fordi de er kede af det, udmattede og har svært ved at mærke glæde. Mange har angst, depression, spiseforstyrrelser og stresssymptomer i forskellig grad. De fortæller om ikke at føle sig gode nok, dygtige nok, tynde nok, glade nok – og om ensomhed. De fleste knokler for at leve op til de forventninger, de mærker fra forældre og samfundet”.

Tina Risvig og hendes team af frivillige rådgivere havde base i Farmors Stue - Vejle Kommunes sundhedscamp. Her kunne de unge slå sig ned i bløde sofaer, nyde en kop kaffe og få en snak med de frivillige om stort og småt. 

”Vi fik flest besøg af pigerne, der kom i små grupper. De ville gerne snakke om hvor meget de føler, at de skal leve op til. Vi opfordrede dem til at skrive de tabuer ned, der har betydning for dem – og sætte sedlerne på vores tabutræ. Når de indvilgede fik vi jo en chance for at spørge lidt dybere ind og høre deres historie.

Et af emnerne kunne være, at de føler sig pressede til at drikke fra en meget ung alder. Det er langtfra alle, der bryder sig om det. Men det kræver et utrolig stort mod at turde sige fra, fordi alkohol er så dybt forankret i vores festkultur”, forklarer Trine Risvig – der håber, at hendes indsats har gjort en forskel for mange af de unge, hun talte med i løbet af festivalens dage. 

”Har vi bare gjort en forskel i et menneskes liv, er det det hele indsatsen værd”.

Young Connect Rådgivningen havde medbragt et tabutræ på Jelling Festivalen

   

Young Connect Rådgivningen findes i Vejle, Odense og Aarhus og tilbyder gratis og anonym rådgivning til unge i aldersgruppen 12 til 25 år, der tumler med forskellige udfordringer. Fra kærestesorger, mobning og ensomhed til fx problemer i hjemmet og med skolen. Den unge kan komme til rådgivningen alene, med en ven eller en forælder. Vi er dog meget bevidste om, at de unge ofte gerne vil have at samtalerne er anonyme, hvorfor det til hver en tid er dem der bestemmer, hvorvidt de skal alene ind til rådgivningen. 

For yderligere info: Koordinator, Trine Risvig, på tri@kfumsoc.dk / 5124 9392.

Sund mad og styrket samvær

Måltider kan være indgangen til fællesskaber for sårbare mennesker. Ansatte og frivillige har udviklet ideer til sund mad og involvering af flere.

Michael skal udvikle initiativer der støtter udsatte mennesker

Michael Aagaard Seeberg er 1. marts ansat som udviklingsleder i KFUM’s Sociale Arbejdes hovedkontor i Middelfart.

Kommentar: Hjemløse har behov for bedre koordineret hjælp

Det offentlige system er ikke gearet til at håndtere kompleksiteten i hjemløses liv. Brug for mere omfattende hjælp, mener KFUM's Sociale Arbejde.