KOMMENTAR: FORBYD DYRE LÅN OG FOREBYG FATTIGDOM

Den 10. april 2019

Horribelt dyre lån fører ofte til en gældsspiral, som øger udsatte menneskers fattigdom. Politikerne bør gribe ind, mener KFUM’s Sociale Arbejde.

 

Lån med årlige omkostninger på 7-800 procent bør ikke være lovlige. Og långivere bør have pligt til at foretage en grundigere kreditvurdering, mener June Crondahl, leder af KFUM’s Sociale Arbejdes gratis gældsrådgivning På Fode Igen.

Politikerne bør derfor sætte loft over den tilladte årlige omkostningsprocent på lån
Gældsrådgivningen hjalp 1.893 borgere og afholdt omkring 2.500 rådgivningssamtaler i 2018 – en stigning på over 10 procent fra 2017. Rådgiverne i På Fode Igen møder ofte mennesker, som er blevet fanget i en gældspiral på grund af meget dyre lån.

Politikerne bør derfor sætte loft over den tilladte årlige omkostningsprocent (ÅOP) på lån, mener KFUM’s Sociale Arbejde. Og samtidig er det nødvendigt at gøre noget ved det bagvedliggende problem: At nogle mennesker i Danmark er så fattige, at deres økonomi brænder sammen, hvis der kommer uforudsete udgifter.


Det rammer børnefamilierne

- I vores gældsrådgivning møder vi tit forældre, som ikke har råd til, at deres børn går til fødselsdage. Hvis barnet fx skal have en gave på 25 kroner med til 24 klassekammerater på et år, så løber den samlede udgift op i 600 kroner. Det er mange penge, hvis du kun har et rådighedsbeløb på fx 3000 kroner om måneden til at dække mad, tøj, sko, forsikringer, telefonabonnementer og andre udgifter.

Med så stram en økonomi skal der ikke mange uforudsete udgifter til, før familierne får store økonomiske problemer, hvis fx deres briller, køleskab eller mobiltelefon går i stykker, eller når børnene skal have vintertøj.

- Vi oplever ofte, at mennesker i desperation optager et lån, som de realistisk set ikke har mulighed for at betale tilbage. Og det fører til en gældsspiral, fordi deres gæld vokser eksplosivt, siger June Crondahl.

Et andet problem er, at de fattigste fravælger indbo- og ulykkesforsikringer, fordi der ikke er råd til forsikringer, når de livsnødvendige udgifter som bolig og mad er betalt.

- Det er jo en katastrofe, hvis deres hjem brænder, der er indbrud, eller de bliver erstatningsansvarlige overfor andre, siger lederen af gældsrådgivningen På Fode Igen.


64.500 fattige børn i Danmark

June Crondahl er bekymret for det stærkt stigende antal børn, som vokser op i fattigdom. Antallet af børn, der lever i familier under Danmarks Statistiks relative fattigdomsgrænse, var 64.500 i 2017. Det var er en stigning på 12.000 alene på ét år. Årsagen er bl.a. stramninger af kontanthjælp, integrationsydelse mv., vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

- De tal er alvorlige, for undersøgelser viser, at en opvækst i fattigdom sætter markante spor i senere i livet, siger June Crondahl.

I forhold til resten af befolkningen får børn fra fattige familier i gennemsnit kortere uddannelser og lavere betalte job. Og fattigdom reducerer sandsynligheden for at blive gift, være samboende og at have fået børn i 30-års-alderen, viser et studie foretaget af Rune V. Lesner fra Århus Universitet.

- I vores velfærdssamfund skal vi være bedre til at beskytte og tage hånd om socialt udsatte mennesker. Ellers ender vi i et samfund, hvor hjælpen til de mest udsatte mennesker afhænger af almisser. Og det kan vi ikke være bekendt, siger June Crondahl.

#gæld #gældsrådgivning #forbrugslån #dksocial #dkpol #kfumsoc #udsattestemmer #udsatte

    

Forbyd dyre lån

Horribelt dyre lån fører ofte til en gældsspiral, og derfor bør politikerne gribe ind, mener KFUM's Sociale Arbejde

Flere fakta om ulighed

Gode sommeroplevelser for 500 børn, unge og voksne

Alle skal have noget at glæde sig til i sommerferien. Det er desværre ikke en selvfølge, og så kan skoleferien føles meget lang.

Fest og sommersjov i Kolding for 20. gang

Den frivillige forening UGE 30 arrangerer for 20. gang "Sommersjov i uge 30" sammen med det sociale værested Gademix i Kolding.

Café Stevnen får donation på fire mio. kr.

Den A. P. Møllerske Støttefond donerer fire millioner kroner til renovering af den sociale Café Stevnens bygninger fra kloak til kvist.