KOMMENTAR: FORBYD DYRE LÅN OG FOREBYG FATTIGDOM

Den 10. april 2019

Horribelt dyre lån fører ofte til en gældsspiral, som øger udsatte menneskers fattigdom. Politikerne bør gribe ind, mener KFUM’s Sociale Arbejde.

 

Lån med årlige omkostninger på 7-800 procent bør ikke være lovlige. Og långivere bør have pligt til at foretage en grundigere kreditvurdering, mener June Crondahl, leder af KFUM’s Sociale Arbejdes gratis gældsrådgivning På Fode Igen.

Politikerne bør derfor sætte loft over den tilladte årlige omkostningsprocent på lån
Gældsrådgivningen hjalp 1.893 borgere og afholdt omkring 2.500 rådgivningssamtaler i 2018 – en stigning på over 10 procent fra 2017. Rådgiverne i På Fode Igen møder ofte mennesker, som er blevet fanget i en gældspiral på grund af meget dyre lån.

Politikerne bør derfor sætte loft over den tilladte årlige omkostningsprocent (ÅOP) på lån, mener KFUM’s Sociale Arbejde. Og samtidig er det nødvendigt at gøre noget ved det bagvedliggende problem: At nogle mennesker i Danmark er så fattige, at deres økonomi brænder sammen, hvis der kommer uforudsete udgifter.


Det rammer børnefamilierne

- I vores gældsrådgivning møder vi tit forældre, som ikke har råd til, at deres børn går til fødselsdage. Hvis barnet fx skal have en gave på 25 kroner med til 24 klassekammerater på et år, så løber den samlede udgift op i 600 kroner. Det er mange penge, hvis du kun har et rådighedsbeløb på fx 3000 kroner om måneden til at dække mad, tøj, sko, forsikringer, telefonabonnementer og andre udgifter.

Med så stram en økonomi skal der ikke mange uforudsete udgifter til, før familierne får store økonomiske problemer, hvis fx deres briller, køleskab eller mobiltelefon går i stykker, eller når børnene skal have vintertøj.

- Vi oplever ofte, at mennesker i desperation optager et lån, som de realistisk set ikke har mulighed for at betale tilbage. Og det fører til en gældsspiral, fordi deres gæld vokser eksplosivt, siger June Crondahl.

Et andet problem er, at de fattigste fravælger indbo- og ulykkesforsikringer, fordi der ikke er råd til forsikringer, når de livsnødvendige udgifter som bolig og mad er betalt.

- Det er jo en katastrofe, hvis deres hjem brænder, der er indbrud, eller de bliver erstatningsansvarlige overfor andre, siger lederen af gældsrådgivningen På Fode Igen.


64.500 fattige børn i Danmark

June Crondahl er bekymret for det stærkt stigende antal børn, som vokser op i fattigdom. Antallet af børn, der lever i familier under Danmarks Statistiks relative fattigdomsgrænse, var 64.500 i 2017. Det var er en stigning på 12.000 alene på ét år. Årsagen er bl.a. stramninger af kontanthjælp, integrationsydelse mv., vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

- De tal er alvorlige, for undersøgelser viser, at en opvækst i fattigdom sætter markante spor i senere i livet, siger June Crondahl.

I forhold til resten af befolkningen får børn fra fattige familier i gennemsnit kortere uddannelser og lavere betalte job. Og fattigdom reducerer sandsynligheden for at blive gift, være samboende og at have fået børn i 30-års-alderen, viser et studie foretaget af Rune V. Lesner fra Århus Universitet.

- I vores velfærdssamfund skal vi være bedre til at beskytte og tage hånd om socialt udsatte mennesker. Ellers ender vi i et samfund, hvor hjælpen til de mest udsatte mennesker afhænger af almisser. Og det kan vi ikke være bekendt, siger June Crondahl.

#gæld #gældsrådgivning #forbrugslån #dksocial #dkpol #kfumsoc #udsattestemmer #udsatte

    

Forbyd dyre lån

Horribelt dyre lån fører ofte til en gældsspiral, og derfor bør politikerne gribe ind, mener KFUM's Sociale Arbejde

Flere fakta om ulighed

Giv et måltid og STØT udsatte og hjemløse under krisen

Vores nødberedskab under Corona-krisen er under pres. Udsatte og hjemløse er dobbelt sårbare. Du kan hjælpe ved at give et gratis måltid >>

Stort pres på sociale caféer og væresteder

Flere sociale caféer og væresteder - blandt andet Café Paraplyen på Frederiksberg - oplever et voldsomt pres på nødberedskabet

I Folkekøkkenet afviser man ingen, som er sultne

I Folkekøkkenet i Kolding afviser man ingen, som er sulte. Her tilberedes masser af lækker mad, som leveres ud af huset.

javinform.com Shemale Porn comicsmap.cc javplays.com