Lån førte til nye lån

Helge har haft store problemer med at styre sin privatøkonomi og måtte optage nye lån for at betale sine andre lån. Nu er han ved at få styr på pengesagerne takket være den frivillige gældsrådgivning i projekt På Fode Igen

 

Helge er 28 år og studerer på Syddansk Universitet i Odense. Han har ikke været god til at holde styr på sin økonomi. Han har simpelthen brugt flere penge, end han havde. Men siden april 2012 har han fået hjælp hos den frivillige gældsrådgivning på Café Paraplyen i Odense.

- Jeg begyndte at låne penge af familie, venner, banken og via sms-lån. Sms-lån er de værste, og dem vil jeg i allerhøjeste grad ikke anbefale nogen at bruge. De giver hurtigt penge på kontoen og er nemme at få, men fordelen er samtidig ulempen. Sms-lån kræver ingen sikkerhed, ingen dokumentation på arbejde eller andre indtægter, forklarer Helge.

SMS-lån er de værste

- Man starter med at låne 500 kroner. Når du tilbagebetaler lånet til tiden, kan du låne 1.000 kroner næste gang og så videre. Helt op til 6.000 kroner uden problemer.

Dette blev en ond cirkel for Helge, hvor han flere måneder i træk lånte 4.000 kroner og hver gang skulle tilbagebetale 5.000 kroner. Hvis pengene ikke blev betalt inden en måned, blev der tilskrevet voldsomme renter.

Mor pressede på
- Men når man skal betale 1.000 kroner mere hver måned, mangler pengene et andet sted, og man bliver nødt til at låne igen. Med alle de lån fik jeg samlet en stor gæld, fortæller Helge.

Det var hans mor, der gentagne gange sagde, at han skulle opsøge en gældsrådgiver. Men det tog ham lang tid at beslutte sig for dette skridt.

- Jeg havde den holdning, at jeg ville klare mig selv uden hjælp. Der var måske også en vis generthed over at indse problemet og tale med fremmede mennesker om min økonomi, vurderer Helge.

Blandede følelser
- Jeg har fået rådgivning i, hvordan jeg kan styre min økonomi og tilbagebetale min gæld. Vi udarbejdede en plan, hvor jeg skulle angive min indkomst og hvilke udgifter, jeg havde om måneden - samt hvor meget gæld, jeg havde, og hvor. Ud fra det lagde vi et realistisk budget, som jeg kunne følge. Jeg kunne godt se det positive i planen, men det var en enorm overvindelse at acceptere, at det er sådan, det skal gøres, for at jeg kan komme af med min gæld.

Helge tog imod budgetforslaget med blandede følelser. Nogle ting ændrede han med det samme, og andre ting fik han ikke ændret, da han ikke kunne se meningen med det.

- Min rådgiver og jeg har diskuteret, om det er nødvendigt at betale for fitnesscenter og internet. Her ville jeg ikke give mig. Først senere gik det op for mig, at de forskellige ting bare slugte penge, og at jeg ikke brugte dem nok i forhold til, hvad de kostede.

Hjælp har betydet alt
- Rådgivningen har været en øjenåbner for mig. Jeg tror sgu, at det havde været værre nu, hvis jeg ikke havde opsøgt en gældsrådgiver. Bare det at tale med en person, som ikke dømmer mig, men vil hjælpe mig med at komme ud af den her lortesituation, giver en vis lettelse.

- Min gældsrådgiver kontaktede mig efter et stykke tid for at høre, hvordan det gik, og om jeg ikke vil kigge ind igen og snakke om min nuværende situation. Det var enormt vigtigt for mig, at jeg blev ringet op, da jeg ellers ville være faldet tilbage igen. Jeg havde ikke selv taget kontakt igen, siger Helge.

Rådgivningen har været en øjenåbner for mig 

Fysisk og psykisk belastning
Der gik næsten et år fra det første til det næste rådgivningsmøde, og det skal ikke ske igen. Nu aftaler Helge tid med sin rådgiver fra gang til gang, så han ikke ryger tilbage i dårlige vaner.

- Hvis det hele kører, som det skal, så er jeg forhåbentlig gældfri om et år. Det ser jeg meget frem til, da det er en stor belastning både fysisk og psykisk med sådan en gæld. Jeg håber, at jeg lærer at styre min økonomi og kan forlade gældsrådgivningen igen for at stå på egne ben. Det tror jeg på, vil ske, siger Helge.

Vær ikke genert
- Jeg vil kraftigt anbefale andre, der har lignende økonomiske problemer at kontakte en gældsrådgiver. Man skal ikke være bekymret eller genert. Det kan være et stort skridt, men man skal se realiteten i øjnene. Hvis man ikke har forbedret sin situation over længere tid, så har man altså brug for hjælp, forklarer Helge.

Han er meget taknemmelig for sin rådgiver og for, at han fandt et passende sted at gå hen med sine problemer. Og så synes han i øvrigt, det er godt at bruge de gratis gældsrådgivere og ikke dem, der koster penge.

- Det er jo ikke penge, vi har masser af, når vi sidder i denne situation, siger Helge og slutter af med et ordsprog, der meget godt indrammer de problemer, han nu er på vej til at få løst:

- Også små huller kan få et skib til at synke.

SÅDAN STARTEDE HELGES ØKONOMISKE PROBLEMER

Helge har i mange år haft problemer med at håndtere sin økonomi. Det gik rigtig galt, da han flyttede til Odense i 2009. Han boede først hos en privat udlejer, der snød ham for indskuddet på 7.500 kroner. Senere flyttede han til en ungdomslejlighed og måtte betale indskud på 14.000 kroner. Og i 2012 blev Helges SU spærret på grund af inaktivitet på studiet, da han ikke bestod sine eksamener.

Helge lånte penge til at betale indskud og lånte penge til at betale lånet tilbage. Han lånte flere penge for at holde sin levestandard. Da sms-lånene kom oveni, gik det helt galt. Han brugte en masse penge på ligegyldige ting. Det var som en slags narkotika for ham at købe alt muligt. Pengene skulle absolut bruges

 

Fra Hjerterum, sommer 2013
Tekst: Henning Søgaard Nielsen

Behandling, rådgivning og omsorg til mennesker i udsatte livssituationer

Giv et måltid og STØT udsatte og hjemløse under krisen

Vores nødberedskab under Corona-krisen er under pres. Udsatte og hjemløse er dobbelt sårbare. Du kan hjælpe ved at give et gratis måltid >>

Stort pres på sociale caféer og væresteder

Flere sociale caféer og væresteder - blandt andet Café Paraplyen på Frederiksberg - oplever et voldsomt pres på nødberedskabet

I Folkekøkkenet afviser man ingen, som er sultne

I Folkekøkkenet i Kolding afviser man ingen, som er sulte. Her tilberedes masser af lækker mad, som leveres ud af huset.

javinform.com Shemale Porn comicsmap.cc javplays.com