Ulighed i sundhed

Socialt udsatte mennesker dør i gennemsnit 19 år før resten af befolkningen. Døden skylden ofte sygdomme, der kan behandles. Men mennesker på kanten af samfundet føler sig ikke hørt og taget alvorligt af sundhedsvæsenet. Derfor fravælger nogle helt at gå til lægen og venter i stedet til de er så syge, at de bliver indlagt via skadestuen.

   

JEG ER JO OGSÅ ET MENNESKE

Sanne føler sig bortdømt af sundhedssystemet på forhånd, fordi hun i perioder er psykisk syg, selvskadende og aktiv misbruger.

  
- Vi ringede både til psykiatrisk skadestue, efter ambulancen og til politiet. Men ingen ville hjælpe.

26-årige Sanne havde et langt og dybt sår i underarmen og blødte voldsomt efter at have stukket sig med en stor køkkenkniv. Og Kim, Sannes kæreste, ringede desperat efter hjælp, for han var sikker på, at hun var ved at forbløde. Men først efter mange forsøg fik Sanne hjælp af politiet, som kørte hende på skadestuen.

Læs Sannes historie

 

 

   

NINA MØDER ULIGHEDEN HVER DAG

- Jeg møder ulighed i sundhed hver eneste dag. Der er mange årsager. Digitalisering er et stort problem. For mange udsatte borgere har ikke PC eller NemID, fx de gadehjemløse.

- Og det giver nogle barrierer i forhold til sundhedsydelser, siger Nina Jørgensen fra forsorgshjemmet Toften i Slagelse. Hun har i syv år arbejdet som gadesygeplejerske.

Læs Ninas historie

AFVIST EFTER FORSØG PÅ SELVMORD

Tre gange er Henrik Lønstrup kommet på psykiatrisk hospital efter selvmordsforsøg - og sendt hjem dagen efter. Selv om han tryglede om indlæggelse. 

- Jeg lå på gulvet, skreg og var sikker på, at jeg skulle dø. Min svigerfar ringede tre gange efter ambulancen, men de svarede, at så længe jeg kunne tale, var der ingen grund til at sende en ambulance.

Læs HENRIKS historie

Maria og Sine skal etablere familieklubber i Jylland og på Fyn

Maria Bille Ravnborg og Sine Hulegaard Mikkelsen er ansat som projektkoordinatorer i Hele Danmarks Familieklub.

Gritt er ny leder af Livsværkstederne i Gellerup

Gritt Rhinstrøm, 40 år, er tiltrådt som ny leder af Livsværkstederne i Gellerup, Aarhus.

Børn af misbrugere får mere hjælp

Børn og unge fra misbrugsfamilier i syv jyske kommuner er sikret gratis, professionel hjælp de kommende fire år.